Tretí stupeň povodňovej akvity zatiaľ neodvolali

28.07.2008 Kežmarok

Kežmarok 28. júla (TASR) - Tretí stupeň povodňovej aktivity naďalej trvá v obciach Kežmarského okresu, kde záplavy spôsobili nemalé škody predovšetkým na cestách.
"Kvôli strhnutej komunikácii medzi obcami Jurské a Ihľany pokračuje náhradné zásobovanie obyvateľov cez vojenský priestor. V Jurskom nemajú vodovod a keďže prívalové vody zaplavili studne, pitnú vodu dovážajú do obce hasiči v cisternách. Hygienici situáciu priebežne monitorujú, " uviedol pre TASR prednosta Obvodného úradu životného prostredia v Kežmarku Ján Tropp po rannom zasadnutí protipovodňovej komisie. Spresnil, že dnes by mali po druhýkrát odčerpať vodu zo studní v Jurskom a následne ich dezinfikovať.
Práce intenzívne pokračujú v obci Osturňa, kde voda strhla jedinú prístupovú komunikáciu k miestnemu kostolu a cintorínu a podmyla most na ceste do obce. Medzimestskú hromadnú dopravu v súčasnosti zabezpečujú menšie autobusy, keďže pre vozidlá s hmotnosťou nad 10 ton platí zákaz vjazdu.
V Malej Frankovej valiaca sa voda narušila oporný múrik, ktorý treba spevniť lomovým kameňom. Kameň vozia do obce zo vzdialenosti takmer 100 km.
"Protipovodňová komisia situáciu v postihnutých obciach naďalej monitoruje. Škody postupne spresňujeme. Predpokladám, že suma sa vyšplhá na niekoľko miliónov korún, " dodal prednosta.
 

Vyberte región